Coatingproces

Het poedercoatproces bestaat uit verschillende stappen. De juiste voorbehandeling bepaalt voor een groot de deel de eindkwaliteit van het poedercoaten. Afhankelijk van het basismateriaal, de huidige staat en de toepassing kunnen verschillende voorbehandelingen nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen. 

Ontvetten en schuren
Bij veel binnentoepassingen volstaat het om het materiaal te ontvetten en schuren. Hierbij worden verontreinigingen verwijderd en het materiaal licht opgeruwd voor een goede hechting.

Stralen
Tijdens het stralen worden verontreinigingen en corrosie verwijderd. Tevens wordt het materiaal opgeruwd voor een optimale hechting. 

Schooperen
Schooperen zorgt voor een bescherming van metaal tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, regen en mist. Bij deze methode wordt een zink-aluminium legering aan het oppervlakte aangebracht.

Ontlakken
Bij gebruikte materialen kan het noodzakelijk zijn om eerst te ontlakken. Hierbij worden oude kleurlagen en eventuele verontreinigingen van het product verwijderd. Afhankelijk van het materiaal wordt het chemisch of thermisch ontlakt.

Afdoppen en afplakken
Met name in de machinebouw is het soms noodzakelijk om bepaalde delen niet te coaten. KANTO maakt hierbij gebruik van speciale hittebestendige middelen om deze delen af te plakken of af te doppen. 

Poedercoaten
Poedercoating wordt aangebracht in lagen. Het benodigde aantal lagen is afhankelijk van het materiaal en de toepassing. Bij buitentoepassingen wordt als basis een primer aangebracht. Het type primer is afhankelijk van de toepassing. Daarna wordt de kleurlaag aangebracht in de juiste afwerking (mat, zijdeglans, hoogglans, structuur). Binnen is het aanbrengen van alleen een kleurlaag vaak voldoende. Voor sommige toepassingen is het daarna wenselijk om een extra blanke beschermlaag aan te brengen. 

Moffelen
Na iedere coatinglaag gaat het product in een moffeloven. In de moffeloven wordt het product met het aangehechte poederlak bij ca. 180 graden Celcius tot een chemische reactie gebracht waardoor de poeder smelt en de poedercoating zijn uiteindelijke sterke eigenschappen krijgt.

info@kanto.nl | +31 (0)413  263 645